TurkDN.se | Dagliga nyheter översätta på turkiska

I mitt Sverige talar man svenska

I mitt Sverige talar man svenska, men respekterar också andra språk.

I mitt Sverige talar man svenska
Bu haber 26 Ocak 2018 - 13:36 'de eklendi ve 820 kez görüntülendi.

I mitt Sverige talar man svenska, men respekterar också andra språk.

Denna dokumentär/intervju handlar om turkar som kom som arbetskraftsinvandrare under 60-talet och påminner mycket om dagens Sverige. Invandrares språksvårigheter, jobb, bostadsbrist och ockerhyror var stora utmaningar även för 53 år sedan. Människor jobbade på restauranger för 4-5 kronor i timmen och delade ett litet rum med 8 andra. Dokumentären ett tydligt bevis på att vi inte har dragit några lärdomar av historien. Då handlade det om turkar, finnar, greker och italienare. Idag handlar det om syrier, irakier och afghaner.

Det pågår en diskussion om vilket språk man talar i Sverige. Självklart talar man svenska i Sverige. Nyckeln till framgång är att lära sig svenska. Och att det är både upp till samhället och den enskilda individen att det verkligen blir så. Låt oss våga tala om det här på ett balanserat sätt. Utan vare sig främlingsfientliga undertoner eller svartmålning av vårt fina samhälle.

Många av första generationens invandrare (åtminstone turkar), har fortfarande svårigheter med språk trots att de har lyckats att integrera sig ekonomiskt. Det går inte att neka deras hederliga insatser i dagens starka välfärdsstat även om de inte kunde/kan så bra svenska. Idag är en del av dem tyvärr antingen beroende av sina barn eller tolkar när de exempelvis besöker läkare etc.

Jag kommer ihåg hur man resonerade när jag sökte jobb som ”nyanländ” i Sverige: ”Jag kan egentligen betala högre lön, men du kan inte svenska”. Jag känner människor som jobbat i samma bransch i 30 år trots att de inte vill. De vågar helt enkelt inte söka något annat p.g.a. språksvårigheter. Kan man inte språket, finns det alltid någon som är redo att utnyttja situationen. Kan man däremot språket, kan man skaffa sig utbildning och jobba upp sig vidare. Som jag gjorde; från restaurangköket, förhoppningsvis till Sveriges riksdag för att jobba med dessa hjärtefrågor.

Mikail Yüksel
Centerpartiet Göteborg İl Başkan Yardımcısı

İsveç devlet televizyonu SVT’de 53 yıl önceki Türklerin sorunları

Yıl 1965. Tam bugünden 53 yıl önce İsveç devlet televizyonu, ilk gelen Türklerle ilgili belgesel niteliğinde kısa bir haber yapmış.

Bugün olduğu gibi ilk gelen Türklerinde birinci sorunu kalacak yer bulmak, ev kiralamak.

Hem İsveççe öğrenmek için okula giden bunun yanında restoranda çalışan Türklerin saat ücreti 4-5 kronmuş. Tabii, bu ücretle iyi bir ev kiralamak çok zor. O yüzden 8-10 kişi bir odada kalırmış.

O zaman iş , ev bulma ve tercümanlık konularında Türklere Ahmet Ergin Day adında bir gurbetci yardımcı olurmuş.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA