TurkDN.se | Dagliga nyheter översätta på turkiska

Sezen Aksu

Bu biyografi 20 Ekim 2016 - 14:40 'de eklendi ve 259 kez görüntülendi.
Sezen Aksu

Fatma Sezen Yıldırım veya bilinen adıyla Sezen Aksu, (d. 13 Temmuz 1954, Sarayköy, Denizli), Türk şarkıcı, besteci, söz yazarı. Öğretmen anne babaya sahip olan Aksu, 3 yaşında ailesiyle İzmir’e taşındı. Bu sürede asi kişiliğiyle dikkat çeken Aksu, dansöz olma hayali kurmaya başladı. Sanatçı, daha sonrasında, bu süreç için “Allah babama acıdı da şarkıcı oldum” demiştir. Gençliğinde sanatın çoğu dalına ilgi duyan sanatçı, 1970 yılında Hafta Sonu adlı derginin açtığı ses yarışmasında 6. oldu. İstemediği halde 1973’te Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne başlayan sanatçı, 1974’te 3 şarkısını bir plak şirketine gönderdi. Aynı yıl Ali Engin Aksu ile evlenen sanatçı, okulundan da ayrıldı. 1974’ün son aylarında plak yapımı için İstanbul’a gitti. İlk 45’liğini Sezen Seley adıyla yayınlayan sanatçı, ilk 45’liği Haydi Şansım’ı 1975’de yayınladı. Ancak albüm sadece 50 kopya sattı.

Bunun ardından 1980’lerin başına kadar devamlı yeni 45’liklerini çıkardı. İlk albümünü ise 1977’de Allahaısmarladık adlı ilk albümünü yayınlayan sanatçı, albümdeki “Kaç Yıl Geçti Aradan” adlı şarkısıyla döneme göre büyük bir adım attı. 1978’de Hurşid Yenigün’ün iki şarkısına söz yazan sanatçı, döneme göre büyük bir ses getirdi. 1978’de ikinci albümü Serçe’yi yayınlayan Aksu, başrolünü Bulut Aras’la paylaştığı bir Atıf Yılmaz filmi olan Minik Serçe’de oynadı. Sanatçı bu tarihten sonra Minik Serçe adıyla anılmaya başladı. Sanatçı, daha sonra 10 Temmuz 1981’de Sinan Özer iler evlendi. 1981 yılında Mithat Can Özer’i dünyaya getirdi. Sonrasında Şener Şen, İlyas Salman, Ayşen Gruda gibi isimlerle “Bin Yıl Önce, Bin Yıl Sonra” adlı müzikalde rol aldı. Daha sonra 1989’da ikinci filmi olan “Büyük Yalnızlık”ı Yavuz Özkan’nın yönetmenliğinde, Ferhan Şensoy’la başrolu paylaşarak çekmiştir. 1991’de en çok satan albümü “Gülümse”yi yayınlayan sanatçı, 90’lar müziğinde çok önemli bir yer ettiği gibi, Sertab Erener, Harun Kolçak, Aşkın Nur Yengi, Levent Yüksel, Işın Karaca, Hande Yener, Yıldız Tilbe gibi birçok ismi müzik piyasasına kazandırdı ve birçok Türk sanatçıya örnek oldu. Sanatçı son olarak 2008’de “Deniz Yıldızı” adlı albümüne imza atmıştır. Albümdeki caz tınıları da albümün özellikleri arasındadır. Sanatçı, Ajda Pekkan, Nilüfer, Nükhet Duru ve Zerrin Özer ile birlikte Türk Pop Müziği’nin, beş divasından biri olarak kabul edilmektedir.

Diskografi

Allahaısmarladık (1977)
Serçe (1978)
Sevgilerimle (1980)
Ağlamak Güzeldir (1981)
Firuze (1982)
Sen Ağlama (1984)
Git (1986)
Sezen Aksu’88 (1988)
Sezen Aksu Söylüyor (1989)
Gülümse (1991)
Deli Kızın Türküsü (1993)
Işık Doğudan Yükselir (1995)
Düş Bahçeleri (1996)
Düğün ve Cenaze (1997)
Adı Bende Saklı (1998)
Deliveren (2000)
Şarkı Söylemek Lazım (2002)
Yaz Bitmeden (2003)
Bahane (2005)
Deniz Yıldızı (2008)

Şarkıları

Ablam Aşktan Öldü

Adı Bende Saklı

Adı Menekşe

Ağlamak Güzeldir

Ahdım Olsun

Allahın Varsa

Arka Sokaklar

Aşkları Da Vururlar

Aşktan Ne Haber

Ayışığı

Aylardan Mayıs

Bahane

Belalım

Ben Annemi İsterim

Ben Dul Bir Kadınım

Ben Her Bahar Aşık Olurum

Ben Sevdalı Sen Belalı

Beni Kategorize Etme

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
DİĞER BİYOGRAFİLER
SON DAKİKA